Tuomarilan Martat

28.4. Vappusimaa ja munkkeja Tuomarilan asemalla 30.4.

Tuomarilan Martat myyvät klo 14-16 kotitekoista simaa ja tuoreita munkkeja. Tervetuloa ostoksille! Huom! Olemme paikalla niin kauan kuin myytävää riittää. Osan tuotosta annamme lahjaksi yhdistyksen päättämään hyväntekeväisyyskohteeseen.

13.2. Vuosikokouksessa 13.2.2018 oli mukana 24 Tuomarilan Marttojen jäsentä

Tuomarilan Marttojen vuosikokous pidettiin Suvelan kappelilla 13.2.2018. Kokous käsitteli sääntömääräiset asiat. Toimintakertomuksen ja Martta-järjestön keräämät tilastointiluvut esitteli puheenjohtaja Tanja Mäkelä. Hän konkretisoi yhdistyksessä tehtyjen vapaaehtoistuntien määrän muuntamalla ne laskennalliseksi rahasummaksi. Rahastonhoitaja Ritva Partala esitteli talousluvut ja totesi talouden olevan hyvässä kunnossa. Kokouksessa esitettiin kannatettu ehdotus luovuttaa rahalahjoitus sopivaan avustuskohteeseen. Hallitus sai tehtäväksi etsiä sopivaa avustuskohdetta. Kuluvan vuoden toimintasuunnitelmaa ohjaavat Marttaliiton toimintastrategian motto: ” Elämä on parasta itse tehtynä” sekä vuoden 2018 kotitalousteema ”Kestävä arki”. Tuomarilan Marttojen toiminnassa nämä aiheet otetaan huomioon ja toteutetaan niihin liittyvää toimintateemaa: ”Arkiruoka on järkiruokaa”. Puheenjohtajana jatkaa Tanja Mäkelä. Hallitus sai uudeksi jäseneksi Helene Toivosen. Muutoin se…

17.1. Hyvää alkanutta marttailuvuotta 2018!

Uudet jäsenet olivat saaneet erityisen kutsun kevätkauden ensimmäiseen 16.1. pidettyyn martta-iltaan. Niinpä saimme kohdata muutamat uudet kasvot ja mukana oli lisäksi kaksi sellaista, jotka haluavat nyt liittyä mukaan Tuomarilan Marttoihin.  Puheenjohtaja Tanja Mäkelä jakoi Uuden jäsenen kansiot ja esitteli yhdistyksen suunnitellun kevään ohjelman sekä kehotti kaikkia tuomaan esille marttailuun liittyvistä odotuksiaan ja ideoitaan. Kevään retkien suunnittelutyö on käynnissä ja simapulloja kerätään innokkaasti Vappuaaton tempausta varten. Kiitos herkullisista tarjoiluista ja kiitos kaikille osallistujille!

6.9. Tuomarilan Martat lahjoittivat valmistamansa ryijyn Suvelan kappeliin

Tuomarilan Martat lahjoittivat Suvelan seurakunnan kappeliin valmistamansa Annaliisa Trobergin suunnitteleman ”Lämmin iltapäivä”-nimisen ryijyn. Ryijy valmistettiin marttojen yhteistyönä. Kaikki martat saivat osallistua ryijyn ompelemiseen. Mallin valinta, työtarvikkeiden hankinta, talkootyön organisointi ja tekijöiden ohjaaminen oli vaativa prosessi, jota ansiokkaasti johti käsityömarttamme Pirjo Vainikainen. Tekijöiden nimet on laitettu ryijyn taakse kiinnitettyyn kankaiseen lappuun. Päätös ryijyn hankinnasta tarkoitti martta-aktiiveille lisäponnisteluja varojen keräämisessä. Myyjäisten yhteyteen ideoimme ja toteutimme  arpajaiset, joiden tuotolla saimme rahoitettua osan ryijytarvikkeiden hankinnasta. Ryijyn luovutus seurakunnalle tapahtui äitienpäiväjuhlassa 14.5. , missä kappalainen Oiva Hujanen vastaanotti sen. Ryijy on kiinnitetty marttojen kokoustilan seinälle. Toivomme lahjamme kautta voivamme osoittaa iloamme ja kiitosmieltämme yhteistyöstä kotiseurakunnan…

18.4. Marttojen pääsiäisaiheiset kukkakorit ihastuttivat

Tikkutiistain martta – illassa 11.4.  syntyi luovien marttojemme käsistä kauniita kukka-asetelmia pääsiäiskotien koristukseksi ja vaikkapa tuliaisviemisiksi. Oppia oli haettu Uudenmaan Marttojen kurssilta. Koreihin ja maljoihin rakennetuissa asetelmissa käytettiin pohjana oasis-sientä, johon kukat kiinnittyivät tukevasti. Sammaleilla ja muilla luonnonaineksilla sekä pääsiäispupujusseilla ja muilla somisteilla saatiin koreihin monenlaista ilmettä. Kukka-asetelmista otetut valokuvat ihastuttivat facebook-sivujemme kävijöitä.

28.3. Juhlaetiketti ja tapakoulutus kiinnosti isoa joukkoa marttojamme

Kouluttajana oli Kaarina Heinola, joka havainnollisti esitystään loistavin esimerkein. Kodin juhlien järjestäminen sujuu hienosti, kun emännällä ja / tai isännällä on juhlaetiketti eli juhliin liittyvä kirjoittamaton säännöstö hallussa. Jo kutsusta olisi hyvä käydä ilmi tilaisuuden luonne ja tyyli. Pukeutumiskoodin kertominen helpottaa vieraiden orientoitumista juhlaan. Tilanneherkkyys ja läsnäoleminen ovat tärkeitä, mutta kodin juhlien järjestäjien kannattaa etukäteen sopia, kuka tekee ja mitä tekee, kuka vastaa mistäkin. Kannattaa tehdä itselleen muistilista huomioon otettavista asioista, niin juhlien logistiikka hoituu hyvin. Poskisuudelmat ovat tulleet osaksi suomalaistakin kulttuuria. Lahjojen ja kukkien antamisessa ja vastaanottamisessa on luovuttu monista vanhoista käytännöistä. Etiketti elää ajassa, mutta perussäännöstö pysyy ja se kannattaa tuntea.

14.3. Suomi 100-juhlavuoden merkeissä

pidettiin ”Piirakkapidot karjalaisittain”. Saarnilaakson koulun kotitalousluokassa kävi aikamoinen kuhina, kun 22 marttaa vahvistettuna yhdellä ekaluokkalaisella valmisti ruoka-marttamme Tanjan johdolla vatruskoita, supikkaita, sultsinoita, piirakoita, kukkoja ja kokkosia ja keitteli vielä viipurilaisen sinikeitonkin. Karjalanpiirakoiden ajelemisessa saatiin ohjausta karjalaissuvun edustajalta Tarja Alavuolta. Taas opittiin uutta yhdessä tehden. Ohjaajana oli oma ruoka-marttamme Tanja, joka oli huolellisesti valmistellut illan kokkaukset. Työt tehtiin työpareina, joten kaikille käsille oli käyttöä. Onnelliset syömingit olivat illan kruunu. Kotiväellekin saatiin maistiaisia. Nämä ruokaillat ovat marttailun ydintä.

28.2. Vuosikokous pidettiin 28.2.2017

Tuomarilan Marttojen vuosikokous pidettiin 28.2. Hallitus jatkaa muutoin entisessä kokoonpanossa, mutta Tarja Alavuon lopetettua hänen tilalleen valittiin uusi jäsen: Irma Heinäaro. Puheenjohtaja Tanja Mäkelän puheenjohtajakausi jatkuu. Tanjalle ojennettiin Marttaliiton myöntämä pronssinen ansiomerkki ja häntä onniteltiin ruusulla. Yhdistys tarjosi totuttuun tapaan kokousväelle pientä suolaista ja kakkukahvit. Kuluvana vuonna toiminta jatkuu vilkkaana: ”Marttaillaan ilolla ja voimaannutaan yhdessä tekemisestä.” Uusina toimintamuotoina ovat Suomen 100-vuotis juhlavuoden merkeissä järjestettävät ”Syödään yhdessä”- tilaisuudet ja ”Pula-ajan kahvilat”.

19.1. Tiistaina 17.1.2017 ideoitiin yhdessä kevään toimintaa

”Suomi 100 juhlavuosi – Syödään yhdessä” on Marttaliiton toimintakauden 2017 – 2018 teema, joka vaikuttaa myös Tuomarilan Marttojen ohjelmaan. Perinteiseen tapaan valmistamme yhdessä ohjatusti ateriakokonaisuuden ja nautimme sen yhdessä. Tänä vuonna saamme ideoita kodin juhlapöydän koristeluun ja vieraileepa meillä tapakouluttajakin. Innostavaa uutta ”Pula-ajan kahvilaa” toteutamme yhteistyökumppaneiden tilaisuuksissa. Perinteinen vappusiman ja munkkien myynti takaa sen, että monen martan keittiössä hääritään talkootyössä. Kulttuuria, käsitöitä, puutarhaviljelyä, liikuntaa ja lukupiiri-iltoja mahtuu kevään ohjelmaan eikä uusien jäsenten kutsuiltaakaan unohdettu. Kiitos kaikille mukana olleille!