Tuomarilan Martat

14.3. Tuomarilan Martoilla on uudet kotisivut

Huomio, huomio! Tuomarilan Martat ovat uusineet kotisivunsa:   Uudet sivut löytyvät osoitteessa: https://www.martat.fi/marttayhdistykset/tuomarilan-martat-ry/ Jos haluat liittyä jäseneksi, liittymislomake löytyy ao. osoitteesta: https://www.martat.fi/marttayhdistykset/tuomarilan-martat-ry/

6.9. Tuomarilan Martat lahjoittivat valmistamansa ryijyn Suvelan kappeliin

Tuomarilan Martat lahjoittivat Suvelan seurakunnan kappeliin valmistamansa Annaliisa Trobergin suunnitteleman ”Lämmin iltapäivä”-nimisen ryijyn. Ryijy valmistettiin marttojen yhteistyönä. Kaikki martat saivat osallistua ryijyn ompelemiseen. Mallin valinta, työtarvikkeiden hankinta, talkootyön organisointi ja tekijöiden ohjaaminen oli vaativa prosessi, jota ansiokkaasti johti käsityömarttamme Pirjo Vainikainen. Tekijöiden nimet on laitettu ryijyn taakse kiinnitettyyn kankaiseen lappuun. Päätös ryijyn hankinnasta tarkoitti martta-aktiiveille lisäponnisteluja varojen keräämisessä. Myyjäisten yhteyteen ideoimme ja toteutimme  arpajaiset, joiden tuotolla saimme rahoitettua osan ryijytarvikkeiden hankinnasta. Ryijyn luovutus seurakunnalle tapahtui äitienpäiväjuhlassa 14.5. , missä kappalainen Oiva Hujanen vastaanotti sen. Ryijy on kiinnitetty marttojen kokoustilan seinälle. Toivomme lahjamme kautta voivamme osoittaa iloamme ja kiitosmieltämme yhteistyöstä kotiseurakunnan…

15.2. Martat Yhteisvastuun asialla

Perinteiden mukaisesti joukkoTuomarilan marttoja tempaisi torstaina 12.2. Yhteisvastuun hyväksi toimimalla lipaskerääjinä Espoontorilla. Keräys sai myönteisen vastaanoton yleisöltä ja hyväntuulisten marttojen kanssa vaihdettiin ajatuksia elämän tärkeistä asioista.

10.12. Martat leipoivat ja kahvittelivat Palvelutalolla asukkaiden kanssa 10.12.

Espoon Keskuksen Palvelutalossa on marttojen ja asukkaiden yhteisestä jouluisesta leipomishetkestä tullut jo perinne. Tänä vuonna leivoimme Lucia-pullia, oikein saframilla maustettuja. Pöytä täyttyi leipureista ja hienoja leivonnaisia syntyi taitavissa käsissä. Kun pullat saatiin uuniin ja tuoksu lähti leviämään käytäville, syntyi oikea pyhiinvaellus päiväkahveille. Mukaan liittyivät myös talon henkilökunta ja vieraat. Kahvittelun lomassa laulettiin yhdessä joululauluja ja leikittiin tonttuleikkejä. Hyvän mielen tapahtuman asukkaat ja henkilökunta toivottivat tervetulleeksi myös ensi vuonna. Paikalle tuotiin viimevuotiseen tapaan myös partiolaisten kansainvälinen rauhanviesti ja Betlehemin Rauhantuli, joka paloi ikkunan takana puuhun ripustetussa myrskylyhdyssä.           

6.10. Tuomarilan marttoja oli Bembölen ruotsinkielisten marttojen vieraina 6.10.

Bemböle marthakrets’in kokous pidettiin Lagstadin kotiseututalossa / Lagstad hembygdsgård. Ohjelmassa oli syysherkkujen täyttämän kahvipöydän antimien lisäksi kiinnostava esitelmä, jonka aiheena oli: ”I världskrigets grepp – Esbo 1914 och 1944”. Saimme kuulla mielenkiintoisia asioita kotiseudustamme sijoitettuna valtakunnalliseen historialliseen kontekstiin. Esitelmän pitäjä oli aloittanut kansakoulun luokassa, joka nyt toimii koulumuseona. Ryhdikkääseen martta-iltaan sisältyi musiikin tahdissa vedetty taukojumppa ja yhteislaulua. Illan lähestyessä loppua osallistujien ajatukset johdateltiin unelmien tavoitteluun Tommy Tabermanin runon myötä, ja lopuksi laulettiin käsi kädessä keinuen päätöslaulu.  Me suomenkieliset saimme tervetullutta kielikorvan harjoitusta! Kiitos martta-sisarille!  

24.9. Bodomin kartanossa opiskeltiin viinin ja ruoan yhdistämisen salaisuuksia 23.9.

Marttojen taitoavainsuorituksen merkeissä Viini-mestari Tuija Ipatti johdatteli Tuomarilan marttoja maistelemaan viinejä ja arvioimaan niiden ulkonäköä ja suutuntumaa. Aluksi tutkittiin silmämääräisesti viinin rakennetta ja sitten maisteltiin sen  hapokkuutta, hedelmäisyyttä ja alkoholipitoisuutta ja kommentoitiin sen suutuntumaa. Opeteltiin tunnistamaan perusmakuja ja maisteltiin, miten ruoan maut vaikuttavat viinin makuun ja suuntuntumaan. Sitten saatiin vihjeitä, miten valita ateriaan sopiva viini ja kuinka ruoka-aineiden valinnalla, suolalla ja hapokkuudella voi säädellä ruoan ja viinin yhteensopivuutta. Oma makuaisti on tärkeä työväline, jotta saadaan kotikeittiössäkin syntymään kaunis makutasapaino. Bodomin kartano oli upea ympäristö viini-illalle, josta Tuijan miellyttävässä ohjauksessa syntyi mieliinpainuva elämys. Viinien nauttiminen sai aikaan miellyttävän lämmöntunteen ja vapautti martat iloiseen puheensorinaan.

30.8. Tuomarilan Martat oli espoolaisten martta-yhdistysten mukana Haltiassa 30.8.

Suomen luonnon päivän tapahtumassa espoolaiset martat innostivat vierailijoita yhteiseen askartelemiseen lasten kanssa. Inspiraation lähteenä voi olla miltei mikä tahansa. Materiaalia ei tarvitse lähteä kaupasta hankkimaan. Sitä löytyy niin luonnosta kuin kotoakin. Ilo tulee yhdessä tekemisestä ja yhdessä olemisesta. Uudenmaan Marttojen sienineuvojat opastivat Haltiassa sienten tunnistusta ja käyttöä.    

3.7. Martan päivänä 26.7. tutustuttiin kotiseutuun kävellen

”Elämä on parasta itse tehtynä” Tuomarilan Martat järjesti Martan päivänä kulttuurikävelyn Espoon hallinnollisen keskustan maisemiin. Noin parin kilometrin matkalla tutustuttiin Espoon Kunsthallenin toteutettamaan nykykuvanveiston ja ympäristötaiteen näyttelyyn: ”Objekti yllättää arjen”. Avoin kutsu oli saavuttanut tuomarilalaisten marttojen iloksi myös naapuri-yhdistyksen edustajan. Kaivomestarinniityltä aloitetulla reitillä kävellessä taideteokset todellakin yllättivät iloisesti myös paikalliset osallistujat. ”Observatorio”-nimisestä teoksesta tiirailtiin menetettyä entistä Kirkkojärveä. Matka jatkui Lakelanpuistoon, missä ihmeteltiin ja ihasteltiin Sakari Kannoston Raja-nimistä teosta. Teoksen roskainen ympäristö herätti martoissa suojeluhengen, ja yhteisellä päätöksellä roskat kerättiin muovipussiin ja vietiin jäteastiaan. Tuli tehtyä päivän ympäristöteko! Täältä jatkettiin Kirkkosillanpuistoon, mistä löytyi nimetön teos, joka marttojen mielestä sopisi nimetä kirkkoveneeksi. Kirkonmäki ja kirkkoseutu…

18.5. Tuomarilan marttoja oli mukana Helene-harjoituksessa Dragsvikissa 16.-18.5.

Helene 2014 -harjoitus järjestettiin Raaseporissa, Uudenmaan prikaatin tiloissa.  Harjoituksen käytännön järjestelyistä vastasi Naisten Valmiusliiton Uudenmaan alueneuvottelukunta johtajana Heli Eräkorpi ja se toteutettiin vapaaehtoisten naisten toimesta. Osallistujina oli 300 eri puolilta maata tulleita  naista, jotka olivat valinne yhdeksästä erilaisesta kurssista mieleisensä. Aurinkoinen viikonloppu oli täynnä voimaa, herkkyyttä, tahtoa, taitoa ja tekemisen riemua. Tuomarilan Martoista Pirjo Rintamäki ja Tanja Mäkelä, jotka edustavat Uudenmaan Marttoja alueneuvottelukunnassa, osallistuivat harjoitukseen kurssinjohtajina ja Irma Heinäaro kurssilaisena.